top of page

           Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya’nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doÄŸal olarak yetiÅŸtiÄŸi bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeÅŸit ekmek yapıyordu. Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu. Kahve, ünüyle birlikte hızla Arap Yarımadası'na yayıldı ve 300 yıl boyunca HabeÅŸistan'da keÅŸfedilen yöntem ile içilmeye devam edildi. 14. yüzyılda ise yepyeni bir keÅŸif ile ateÅŸte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve’yi ilk olarak iÅŸleyip içmeye baÅŸlayan Yemen'deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470’li yıllarda Aden’de, 1510’da Kahire’de 1511’de Mekke’de görülmüştür.

            Yavuz Sultan Selim döneminde (1517) Yemen Valisi Özdemir PaÅŸa, Yemen'de içtiÄŸi ve çok sevdiÄŸi kahveyi Ä°stanbul'a getirmiÅŸtir.Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü. Saray görevleri arasına "kahvecibaşı" adında bir de rütbe eklendi. PadiÅŸahın ya da baÄŸlı olduÄŸu devlet büyüğünün kahvesini piÅŸirmekle görevli olan kahvecibaşı, sadık ve sır tutmasını bilenler arasından seçilirdi. Osmanlı tarihinde kahvecibaşılıktan sadrazamlığa yükselenlere bile rastlandı.

              Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, Ä°stanbul halkının kısa sürede tutkunu olduÄŸu bir lezzet haline geldi. Satın alınan çiÄŸ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde piÅŸiriliyordu.

1544 yılında Ä°stanbul’da Tahtakale’de iki Suriyeli Arap ilk kahvehaneyi açmışlardır. O zamanlar kahvenin faydalı olup olmadığı tartışma konusudur. Kendinden önceki ÅŸeyhlülislamların aksineBostanzade Mehmet Efendi kahvenin haram olmadığını, hatta faydalı olduÄŸuna dair fetva vermiÅŸtir.[1]

                Ä°stanbul'a gelen Venedikli tacirler, çok sevdikleri bu içeceÄŸi Venedik'e taşıdı. Böylece Avrupalılar kahveyle ilk kez 1615'te tanışmış oldu. Önceleri limonata satıcıları tarafından sokaklarda satılan kahve, 1645'te açılan Ä°talya'nın ilk kahvehanesinde yerini aldı. Kısa zamanda sayıları hızla çoÄŸalan bu kahvehaneler de; diÄŸer pek çok ülkede olduÄŸu gibi özellikle sanatçıların, öğrencilerin ve her kesimden halkın bir araya gelerek sohbet ettikleri en gözde yerler oldu. Kahve Paris’e 1643, Londra’ya 1651’de ulaÅŸtı.

                 Avrupalılar dünyanın çeÅŸitli yerlerinde kahve plantasyonları kurdular. Endonezya-Cava’da 1712 yılında kahve tarımı baÅŸladı. Hollanda Cava ve DoÄŸu Hint Adaları’nda, Fransa Antiller'de kahve yetiÅŸtirdi.

 

Kahve hakkında

bottom of page